3139defa izlendi
Dua Ederken Eller Nasıl Tutulmalı?
Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
En büyük ve en önemli ibadetlerimizden birisi Allah Teâlâ’ya dua etmektir. Dua, sözle yapılır. “Ya Rab!” diye başlanır, “Ey Allah’ım!” diye başlanır. Arapça, Türkçe herhangi bir dilde; duanın dili yoktur aslında. Daha bereketli olsun diye Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin sözlerinden, Kur’an’ımızın ayetlerinden olan duaları yaparız. Duada kıbleye dönüp boynu bükük olmak, şüphesiz Allah Teâlâ’nın huzuruna durmak bakımından evla olandır ama kıbleye dönmek de şart değildir. Yeter ki samimi dua yapılsın.
Ellerle ilgili duruma gelince elleri göğüs hizasına kadar kaldırıp şu şekilde tutmak, duanın sünnetlerindendir. Dua ederken bu şekilde tutulmalı. Çok yukarı kaldırmanın sünnet olmadığını söyleyebiliriz. Gevşek, sarkıtılmış, böyle laubali olması da uygun değil, deriz. Göğüs hizasına kadar kaldırıp birbirine mümkün olduğu kadar yaklaşmış vaziyette, bu şekilde dua etmek sünnettir. “Ya Rabbi! Sen’den şunları istiyorum.” derken avuçlar yukarı doğru kalkar.
Bazı rivayetler dikkate alındığında afetten korunmak için mesela; “Depremden bizi muhafaza buyur Ya Rabbi!” diye dua edilirken, korunma duası yapılırken de avuçlar yere doğru bakar şu şekilde diye bir uygulama da vardır. Bu bid’at değildir. Sünnetlerden bir sünnettir.
Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn
Kesilmeyen kurbanın kazası olur mu?
01:27 1401 Hayata BakışGayrımüslim komşu ile sosyal ilişki
1:26 16661 Dakika 1 Fetva www.fetvameclisi.com
Hayata Bakış