4041defa izlendi
Vadeli-Taksitli Satış Caiz midir?
Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Ticaretin nakit, elden ele yapılması esas olandır. Mesela; bu gözlüğü beş lirayı verip almak ticaret denen şeydir. Yani ticaret olduğu yerde bitmelidir. Altın ve gümüşte şarttır bu. Olduğu yerde biter. Altın ve gümüş taksitle satılamaz. Altın ve gümüşün vadeli anlamda kredi kartı ile de satılması caiz değildir. Altın ve gümüş dışında ticari metaın taksitle atılması caizdir. Taksitle neyi kastediyoruz? Şu gözlük şimdi hemen alınıp parası ödenirse beş lira, dört ay sonra ödeyeceksen altı lira, denmesi caizdir. Bunun dinen bir sakıncası yoktur. Altı ay sonra dört lira koyarım, on ay sonra beş lira koyarım fiyatın farkı ayrı.
Şu caiz değildir: Ben bunu bir ay sonra ödeyeceğim, taksitini ödeyemeyeceğimi söyleyince veya ödeme gününü geciktirince alacaklının buna yüzde şu kadar fark koyması faizdir. Bu taksitle satış değildir zaten. Borca fark koymaktır. Mala taksit farkını peşinen koyup, anlaşıp alışveriş yapıp alışverişi bitirmek, malı eve götürüp senetleri imzalayıp satıcının masasına bırakmakta bir sakınca yok. Sakınca nerede? Borç tahakkuk ettikten sonra ona fark getirmekte. Peşinen satılırken şu kadar fark vereceksin, beşse sekiz vereceksin, deyip anlaşıp gitmekte bir sakınca yok. Ama üç ay sonraki bir taksit gecikince yüzde üç fark getirdiğin zaman bu faizdir, bu haramdır.
Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn
Tâdil-i erkâna uygun secde nasıl yapılır?
1:28 2645Tadil-İ Erkâna Uygun Secde Nasıl Yapılır? Bismillah Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah Namaz ibadetinin […]
Hayata BakışCelaleddin Rûmi İçin Mevlana İfadesini Kullanmak Ne Kadar Doğru?
00:01:18 2393Celaleddin Rumi İçin “Mevlana” İfadesini Kullanmak Ne Kadar Doğrudur? Bismillahirrahmanirrahim […]
Hayata Bakış