8428defa izlendi
Nureddin Yıldız Hocamız tarafından 30 Mart 2008 Pazar günü yapılan Hayat Rehberi Sohbetidir.
AÇIKLAMA
- Müslümanlık derecesi nicelikle değil, nitelikle ölçülür. İman etmiş bir kişinin neyi ne kadar yaptığından ziyade; işini ne niyetle yaptığı, bu amelinin diğer amellere ne kadar yansıdığı önemlidir.
- Vehn (dünyevileşme) hastalığının etkisi ameller ve imanda bir sorun çıkarmasa da o imanı yaşama önünde sorun teşkil eder. Ebu Cehil inanmadığı için değil, imanının içinden dünyalık sevgisini atıp kalbini Allah ile dolduramadığı için helak oldu.
- İman; Amentü İlkelerine ve Tevhid’e inanmak değil, bunların gerektirdiklerini hareketli bir iman ve teslimiyetle kanıtlayabilmektir.
- Şeytan dine direkt olarak saldırdığında sonuç alamayacağını bildiği için insanın içindeki nefis ve vicdana bin bir kılıfta hitap ederek az ama sürekli adımlarla harama götürür. Öyle ki günah olan yalana bile “Pembe!” ibaresini ekleyerek mubah standartları içinde değerlendirilebilinmesinin yolunu açmaya çalışmaktadır.
- Şeytanın hileleri çoktur ve Müslüman ona karşı tedbirli olmak zorundadır. Müslüman, şeytanın çocuklar üzerine serptiği tohumları görmek ve akıllıca müdahale etmek zorundadır. Gelecek nesiller, şeytanın eline teslim edilmeyip Allah’a kurban edilmelidir.
- Mü’min mubahlara karşı aşırı gitmemelidir. Mubahlara sınır konulmaması zamanla günahların da mubah sınırında görülmesine neden olabilir. Müslüman i’tidal üzerine takvaya uygun hareket eden adamın adıdır.
- Harama bulaşıldığı zaman tövbe edip ondan uzaklaşıp yerine o günahla beraber ibadetlere devam edilmesi hatalı bir tutumdur. Tövbe edilmeyen haramı yapılan ibadetlerin temizleyeceğini düşünmek ibadeti zehirlemenin ötesine gidemez. Tövbeyle yapılan ibadetler günahları silip yerine sevaplar yazdırtır.